2021-03-13 13:46:10• hírek • Szatmár.ro

Florin Cîțu: Hétszáz fizetésképtelen állami tulajdonú vállalat van Romániában

Romániában 700 olyan állami tulajdonú vállalatot tartanak számon, melyek valamilyen formában fizetésképtelenné váltak. Meg kell néznünk, ezek közül melyik működőképes, és melyiket kell kigyomlálni a gazdaságból – nyilatkozta Florin Cîțu kormányző az Impetum Group által szervezett Confidex-vita során.

"Meg szeretnénk változtatni a csődhöz kapcsolódó hozzáállást. Jelenleg, ha egy vállalkozó rosszul fekteti be tőkéjét, a gazdaság többi résztvevőjében negatív kép alakul ki róla, megbélyegzik. Én úgy vélem, hogy ehelyett minden vállalkozót bátorítani kellene arra, hogy fejlődjön – ez az az irány, amelybe haladni szeretnénk. A csődre piactisztító mechanizmusként tekintek. Romániában például 700 olyan állami vállalkozás van, mely valamilyen formában fizetésképtelenné vált. Meg kell néznünk, ezek közül melyek a még működőképesek, s melyek azok, amelyeket mielőbb ki kell vonni a gazdasági körforgásból” – fejtette ki a miniszterelnök. Ezen gondolat mentén elindulva Cîțu reformokat kért a veszteséges állami tulajdonú vállalkozásoktól.


„Blokkoljuk az állami fizetések emelését és új bértörvényt dolgozunk ki. Abban bízom, hogy a Romaero után a Tarom lesz a második sikerpélda, a vállalat ugyanis jelenleg jó irányba tart. Az állami cégek vezetőinek világosan ki kell mondaniuk, hogy képesek-e végrehajtani és akarják-e az átszervezést, nemleges válasz esetén pedig majd jönnek mások, akik megteszik ezt” – szögezte le Florin Cîțu. Hozzátette: az állami bérkeret jelenleg a GDP 1,2 százalékát teszi ki, viszont a pénzek rendkívül rosszul vannak elosztva. Ezt azzal kell orvosolni, hogy a fizetéseket a teljesítmény függvényében szabják meg.


Hozzátette, az állami rendszer reformját három nagy intézkedéssel kell kezdeni: a veszteséges vállalatok restrukturálásával, a bérezés átalakításával és a digitalizációval.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: